26 марта


14:53

У Києві скасували анонсовану півторадобову комендантську годину. Перехід на “літній час” ще не скасовано

12:38

Україна переводить стрілки на годину вперед, у Києві - комендантська година на півтори доби

21 марта


12:42

21.03.2022 у Києві та області на півтори доби вводять "посилену" комендантську годину

15 марта


15:06

У Києві та області знову запроваджують комендантську годину на півтори доби

11 марта


17:53

Міноборони РБ: інформація про ракетний удар по білоруському селу - фейк. Проте вторгнення в Україну готується

16:31

Російські літаки зайшли з території України і нанесли вогневе ураження по населених пунктах у Білорусі

15:58

Міністр оборони України звертається до народу Білорусі

22 мая


12:44

Операція «Гірдон»: Гіркін усім задоволений, а Гордона вважає дурнем, мерзотником, майже го…доном

14 мая


15:42

Окупанти «ізолювали» у Донецьку обвинуваченого у справі МН17

17 сентября


12:33

Гончарук прокоментував свій коментар щодо ПриватБанку

10:18

Прем’єр Гончарук не виключає «компроміс» із Коломойським щодо ПриватБанку

09:12

«Слуги народу» пропонують змінити закон «Про столицю» і провести вибори мера Києва у грудні

08:58

Будинок колишньої глави Нацбанку Гонтаревої спалили

08:40

Дoба ООС: один наш військовий загинув, двох поранено

16 сентября


17:28

Після програного Зеленським парі чиновників міської ради Дніпра оголошено в розшук

17:07

Скасовано постанову Матіоса про «засекречення» декларацій військових прокурорів

12:55

І цього тижня Зеленський не зможе відібрати у Авакова Нацгвардію

12:23

Бюджет-2020 презентують нардепам у п’ятницю

12:11

Посольство США сподівається, що нова ЦВК буде не гірше той, що розігнав Зеленський

11:59

Богдан - о фракції «Слуга народу»: там є «божевільні, психічно хворі»

08:41

Доба ООС: поранено одного військовослужбовця

15 сентября


17:27

Рада отримала проект держбюджету-2020

09:03

Доба ООС: обстріли не припиняються

14 сентября


14:59

Зеленський наклав вето на Виборчий кодекс з відкритими списками

08:50

Доба ООС: поранено вісьмох наших військових

13 сентября


18:44

У Кремлі наполягають: спочатку фіксація «формули Штайнмайера» - потім «нормандська» зустріч

17:26

Для Коломойського відкрилося «хороше вікно»: крізь нього він бачить вихід із ситуації з ПриватБанком

16:52

Меру Дніпра не пробачили вигране у Зеленського парі: у міськраді обшук

13:58

Порошенко прийшов на допит до ДБР – ДБР прийшло з обшуком до банка Порошенка

13:34

Стало відомо, під приводом чого намагаються вилучити у ПриватБанку документи, «пов'язані з юридичним захистом банку»

Украинские политологи медитируют по поводу вероятности отставки Тимошенко

Киевский «Центр досліджень політичних цінностей» провел очередной «экспресс-опрос» экспертов, результаты которого приводятся ниже:


Російська „Независимая Газета”, з посиланням на анонімного депутата Верховної Ради України з фракції БЮТ, повідомила про можливість відставки прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. В зв’язку з цим Центр досліджень політичних цінностей звернувся за коментарями до політичних експертів з питанням: Чи можлива найближчим часом відставка прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко?

Дмитро ВИДРІН (директор Європейського інституту інтеграції та розвитку):

„Я думаю, что это абсолютно абсурдная версия, ничем не подтвержденная. А то, что сегодня демонстрирует кабмин – это фактически выполнение тех десяти шагов, которые были задекларированы в программе Президента. Было бы абсурдно, кабмин, который успешно выполняет программу Президента, отправлять в отставку. Я не вижу ни одной причины для данных действий”.

Олесь ДОНІЙ (голова Центру досліджень політичних цінностей):

„Опозиція у вигляді блока Партії Регіонів-СДПУ(о) не складає реальної небезпеки для існуючої влади і персонально для Ющенка. Опозиція з реальними шансами на перемогу може визріти лише в самому „помаранчевому таборі”. І єдиним реальним лідером цієї потенційної опозиції може бути поки що тільки Юлія Тимошенко. Це прекрасно розуміють і в найближчому оточенні Віктора Ющенка. Але там наявні дві лінії поведінки. Одна лінія - це спробувати виштовхнути Тимошенко з великої політики великим вантажем економічних проблем, які би пов’язувалися з діючим Урядом. Кінцева фаза цієї лінії - відставка Юлії Тимошенко з посади голови Кабміну.

Друга лінія поведінки - це, розуміючи всю силу харизми Тимошенко, намагатися якомога сильніше прив’язати її до Ющенка. Ця лінія передбачає не лише утримання за Тимошенко посади прем’єра , а і формування спільного списку „Народного Союзу „Наша Україна” з БЮТом, де у Тимошенко буде вже набагато більша квота, аніж в попередній ”Силі народу”.

Насправді ситуація така, що обидві лінії поведінки є виграшними для Тимошенко. Але, якби взяла гору лінія на відставку прем’єра, то опозиційний БЮТ мав би непогані шанси на парламентських виборах випередити НСНУ, що відкрило би перед Тимошенко пряму дорогу у наступній президентській гонці”.

Віктор НЕБОЖЕНКО (керівник соціологічної служби «Український барометр»):

„Это традиционное явление в политической жизни любой страны. После того как проходит сто дней очень сильно проявляется циркуляция слухов по поводу отставки то Президента, то премьер-министра, толи министров. Сейчас это связано не с какими-то реальными процессами, а с тем, что подходят к завершению первые сто дней правления новой власти, когда общество имеет полное право дать оценку тому, что сделала новая власть за это время. Естественно, что часть политикума, часть общества, часть средств массовой информации не довольны деятельностью Тимошенко или Ющенко, отсюда и эти слухи. Я не думаю, что внутри правительства сейчас кризис наступил до такой степени, что Тимошенко готова покинуть власть. Я вообще не представляю себе такой ситуации, когда она добровольно покинет какой либо пост. Так что, скорее всего это проверка боем и проверка слухами. Основной источник все-таки связан с тем, что все-таки пора уже как-то подвести итоги того, чего добились своей судорожной деятельностью Правительство и Президент для Украины”.

Володимир МАЛЕНКОВИЧ (директор Українського відділення Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень):

„Я думаю, что не сейчас. Думаю, что конфликт безусловен. Он есть, но для того, что бы Юлии Владимировне прорваться на выборах, ей надо побыть еще премьер-министром. Она пошла на очень большой риск, и этот риск может оправдаться. В таком случае уходить нельзя. Она лавры победы получит. Если у нее сорвется дело, то ей таки имеет смысл уйти в отставку, но не сейчас. Думаю, что это пока какие-то запросы, скорее информационные игры”.

Володимир ПОЛОХАЛО (шеф-редактор журналу «Політична думка»):

„У мене немає особистої довіри, як експерта-політолога, до російських мас-медіа, які давно вже виконують функцію інструменту маніпуляції демократією в Росії. Тому чутки про політичну смерть тих чи інших політичних фігур, як на власних російських теренах так і на теренах пострадянських країн, є одним із засобів саме маніпуляції елітами, а також елементом певної спецоперації. Чутку про відставку Тимошенко з поста прем’єр-міністра можна інтерпретувати саме в такому контексті. Підстав для такого кроку немає. Відставка Юлії Тимошенко призведе до політичної кризи в країні. Адже суспільна думка направлена на те, що влада рухається в правильному напрямку, завдяки тандему Ющенко-Тимошенко. І така відставка мала б асоціальний характер. ”.

Вадим КАРАСЬОВ (директор Інституту глобальних стратегій):

„Само появление таких утечек информации – симптоматично. Так что, призрак отставки Юлии Тимошенко уже бродит по кулуарам Верховного Совета и других политических тусовок. Однако о реальных пока поводах и причинах отставки говорить преждевременно, поскольку сейчас отставка Тимошенко не выгодна новой власти и Президенту. Хотя революционная активность, революционный пиар, и другие впечатляющие шаги Юлии Владимировны не могут ни настораживать близкое политическое окружение Виктора Ющенко, да и самого Президента. В прессе уже появились высказывания на счет власти Тимошенко-Ющенко, что уже свидетельствует о завоевании премьером части властного пространства. И сейчас речь уже идет о конкуренции Тимошенко и Ющенко. Отставка Тимошенко еще не назрела, ведь грубых ошибок еще не допущено ни в одной сфере деятельности. Вот если осенью уже будут какие-то просчеты и в экономике и в социальной сфере, и будет нарастать недовольство населения и бизнес-элит, тогда уже будет повод для отставки. По этому, отставка сегодня, если кто-то ее желает, объективно экономически и полит-экономически не назрела. И в данный момент Тимошенко не выгодно отправлять в отставку, когда донецкая элита находится перед выбором сопротивляться или сдаваться на каких-то почетных условиях, потому что, это означает получить Тимошенко в качестве нового оппозиционера, что резко изменит баланс сил в пользу оппозиции. Отставка возможна, когда будет подавлена новая оппозиция, сформированная из старой власти”.

Олег ПОКАЛЬЧУК (експерт Інституту соціальної та політичної психології):

„Думаю, що можлива спроба відставки, але наслідки які це за собою потягне можуть бути непередбачувані як для ініціаторів цієї відставки, так і для країни вцілому. Тут дуже багато складових, які можна розподілити наступним чином: 1) Внутрішньополітичний вектор, який полягає в тому, що на особі прем’єр-міністра Юлії Тимошенко тримається дуже багато зв’язків в середовищі теперішньої влади. Тобто з відходом цієї постаті з офіційної посади, різко загостряться чвари між політиками другого ешелону, що врешті решт дуже загальмує деякі процеси (в економіці в тому числі). А навесні це робити небажано, бо це вплине на сільськогосподарську кампанію. 2) Зовнішньополітичний чинник. Це призведе до негативних наслідків для іміджу, оскільки Тимошенко за рейтингом популярності випереджує Ющенка, і відставка прем’єра дуже сильно вдарить по іміджу Віктора Андрійовича. Це буде означати, що Президент не мислить стратегічно, і більше того, що він дуже слабко орієнтується в питаннях тактики. А в результаті тоді питання: чи Президент відіграє суто символічну функцію, чи все таки якось впливає на процеси? Якщо впливає, то як тактик чи стратег, чи просто як герой „помаранчевої” революції? 3) Чинник психологічного фактору. Оскільки Юлія Володимирівна людина з виразною особистісною харизмою, і політичною, і лідерською, то вона отримає для себе дуже вагомі козирі, оскільки суспільство сприйме цю відставку як „происки врагов” не зважаючи на те, на які б об’єктивні чинники не спиралися ініціатори відставки. І вона отримає великий бонус для участі у виборчих кампаніях всіх рівнів.”

Віталій КУЛИК (директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства):

„Відставка Юлії Тимошенко до осені цього року є політично невиправданою та недоцільною. По-перше, партійні структури БЮТ ще не створили своєї мережі по регіонах. Є, звичайно, тенденція до перетікання адмінресурсу до партії прем’єра, проте самі організації не достатньо підготовлені для ефективної політичної кампанії. Відсутня інфраструктура організаційного та інформаційного супроводу кампанії БЮТ на 2006 р.

По-друге, вихід на поверхню політичних протиріч між командами Юлії Володимирівни та Віктора Ющенко може призвести до втрати ними частини прихильників. На даний період ці втрати не можуть бути покриті за рахунок інших електоральних ніш. І це мають розуміти як в штабі НС НУ, так і в БЮТ. В результаті обидві політичні сили можуть прийти до Верховної Ради в значно ослабленому складі.

По-третє, відставка Тимошенко перед імплементацією Конституційної реформи призведе до виникнення ще одного джерела нестабільності в парламентському середовищі та, загалом, в таборі помаранчевих, що істотно позначиться на позиціях діючого Президента”.

Кость БОНДАРЕНКО (директор Інституту національних стратегій):

„Відставка прем’єр-міністра була можливою ще за день до його призначення. А що стосується теперішньої можливої відставки, то вона є можливою, але чи доцільною. Є чимала кількість людей в оточенні Ющенка які б хотіли відправити Юлію Володимирівну у відставку. І в той же час вони розуміють, що це зробити значно ефективніше восени. Якщо на неї ще й повісити всіх „собак” <негаразди в економіці, соціальній сфері >, і з цим вантажем відправити її у відставку. Якщо вона залишить посаду зараз, то може стати дуже потужним лідером опозиції. Тому зараз багато хто розуміє, що її відставка може обернутися проти них же на парламентських виборах”.


«Центр досліджень політичних цінностей»

Версия для печати  Версия для печати

14 Апреля 2005 13:36


 

 

Генпрокурор Луценко каже, що 31 травня врятував ціле місто. На яку нагороду він, на Вашу думку, за цей вчинок заслуговує?

Запрошення на чергове засідання РНБО України (6)

Обрання членом РНБО врятованого їм міста (16)

Дострокового присудження звання Генпрокурор-лейтенанта (22)

Повного зібрання підручників юридичного вишу (81)

Червоного диплома юриста з золотими літерами (9)

Медалі «Рятівник Третього Тисячоліття» (159)

Урочистого рукостискання від Зеленського (64)

Введите, пожалуйста, цифры с рисунка: