26 марта


14:53

У Києві скасували анонсовану півторадобову комендантську годину. Перехід на “літній час” ще не скасовано

12:38

Україна переводить стрілки на годину вперед, у Києві - комендантська година на півтори доби

21 марта


12:42

21.03.2022 у Києві та області на півтори доби вводять "посилену" комендантську годину

15 марта


15:06

У Києві та області знову запроваджують комендантську годину на півтори доби

11 марта


17:53

Міноборони РБ: інформація про ракетний удар по білоруському селу - фейк. Проте вторгнення в Україну готується

16:31

Російські літаки зайшли з території України і нанесли вогневе ураження по населених пунктах у Білорусі

15:58

Міністр оборони України звертається до народу Білорусі

22 мая


12:44

Операція «Гірдон»: Гіркін усім задоволений, а Гордона вважає дурнем, мерзотником, майже го…доном

14 мая


15:42

Окупанти «ізолювали» у Донецьку обвинуваченого у справі МН17

17 сентября


12:33

Гончарук прокоментував свій коментар щодо ПриватБанку

10:18

Прем’єр Гончарук не виключає «компроміс» із Коломойським щодо ПриватБанку

09:12

«Слуги народу» пропонують змінити закон «Про столицю» і провести вибори мера Києва у грудні

08:58

Будинок колишньої глави Нацбанку Гонтаревої спалили

08:40

Дoба ООС: один наш військовий загинув, двох поранено

16 сентября


17:28

Після програного Зеленським парі чиновників міської ради Дніпра оголошено в розшук

17:07

Скасовано постанову Матіоса про «засекречення» декларацій військових прокурорів

12:55

І цього тижня Зеленський не зможе відібрати у Авакова Нацгвардію

12:23

Бюджет-2020 презентують нардепам у п’ятницю

12:11

Посольство США сподівається, що нова ЦВК буде не гірше той, що розігнав Зеленський

11:59

Богдан - о фракції «Слуга народу»: там є «божевільні, психічно хворі»

08:41

Доба ООС: поранено одного військовослужбовця

15 сентября


17:27

Рада отримала проект держбюджету-2020

09:03

Доба ООС: обстріли не припиняються

14 сентября


14:59

Зеленський наклав вето на Виборчий кодекс з відкритими списками

08:50

Доба ООС: поранено вісьмох наших військових

13 сентября


18:44

У Кремлі наполягають: спочатку фіксація «формули Штайнмайера» - потім «нормандська» зустріч

17:26

Для Коломойського відкрилося «хороше вікно»: крізь нього він бачить вихід із ситуації з ПриватБанком

16:52

Меру Дніпра не пробачили вигране у Зеленського парі: у міськраді обшук

13:58

Порошенко прийшов на допит до ДБР – ДБР прийшло з обшуком до банка Порошенка

13:34

Стало відомо, під приводом чого намагаються вилучити у ПриватБанку документи, «пов'язані з юридичним захистом банку»

Депутат Доний признал, что он – «брутальный провокатор» и вместо законодательства занимается чепухой

«Може, вам ще горщика під люлю підставити?»


Через несколько дней после нашей публикации «Без фанатизма» о бредовости зарегистрированного народным депутатом Олесем Донием законопроекта о борьбе с фанатами Доний обнародовал на сайте Ua-Football открытое письмо о том, что законопроект – таки бред.

Приводим текст этого письма полностью на языке оригинала:

«Офіційний лист Олеся Донія неофіційним вболівальникам

Отже, панове, прийшов час поговорити. Маю для Вас дві новини - добру і, як не прикро, погану. Пропоную розпочати з кращої - можете спати спокійно, ніхто не планував і не планує подавати на голосування до сесійної зали Верховної Ради законопроект «Про заходи безпеки під час проведення змагань серед професіональних футбольних клубів», в тому вигляді, в якому він нині обговорюється в Інтернеті. На мій погляд, абсурдним є притягати людину до кримінальної відповідальності за створення «неофіційного фан-клубу». А саме таким і подібними дурницями моя команда нашпигувала цей законопроект. Навряд чи хтось міг би подумати, що всерйоз можна прирівнювати футбольні вболівання зі злочинною діяльністю. І звісно ж, жодного з подібних «божевільних» положень не буде подано мною до сесійної зали для голосування. Для переконливості скажу, що одразу після реєстрації цього законопроекту в цій жахливій провокаційній редакції, буквально за кілька днів мною була зареєстрована його інша версія – з якої вже були викинуті основні найбрутальніші положення.

Але ж, панове, давайте перейдемо до менш приємної для Вас новини. Не варто думати, що моя команда насмикала всяких дурниць в цей законопроект лише для того, щоб одноразово полоскотати Ваші нерви, після чого посміятися з Вашої надмірно нервової реакції. Метою будь-якої інтелектуальної провокації є провокування мислення, отже друга малоприємна для Вас новина - що думати таки доведеться. Метою даного законопроекту було провокування осмислення і усвідомлення геть незадовільної ситуації щодо порядку на трибунах, а також щодо зростання насильства як на стадіонах, так і поза ними. Очевидно, що проблема не в самому фанатському русі, а в рівні агресії всього українського суспільства. Страшно дивитись телезйомку, де зображено з яким явним садистським задоволенням представники органів внутрішніх справ гамселять кийками хлопців і дівчат з фанатських команд. Але так само для мене, як для українця, прикро, що якийсь наш вболівальник ударив в обличчя гравця «Динамо» - Бетао. Невже лише за те, що він іншого кольору шкіри? В міліції вболівальник пояснив, що помилився, і переплутав Бетао з португальським гравцем. Отже, якщо гравець португальський, а не український, то бити можна? Ось кілька інфоповідомлень лише за 2008 рік: лютий - «У Львові затримали 60 озброєних фанів ФК Арсенал», квітень - «Матч «Динамо»-«Нафтовик» так й не завершився через бійку фанатів», квітень - «Матч «Дніпро»-«Металіст» завершився грандіозною бійкою дніпропетровських фанатів та міліції», квітень - «Львівські фани побилися з «Беркутом», жовтень - «Фанати «Дніпра» атакували фан-сектор «Чорноморця». Отже, проблема з агресією навколо футболу є, і на жаль, вона посилюється. Я абсолютно впевнений, що проблеми цієї агресії не можна вирішити прийняттям якось одного закону. Я взагалі не великим прихильник всеобіймаючого державного регулювання, а все ж таки більш схильний вірити в силу самоорганізації. Але для цього необхідно осмислення.

Щодо поведінки міліції (часто невмотивовано жорстокої), то можливо варто спробувати перейняти західний досвід і вивести органи внутрішніх справ поза межі стадіону, надавши право професійним клубам самим наймати охоронні агенції, щоб забезпечували порядок на стадіоні? Очевидно, що професійний клуб не був би зацікавлений у садистських проявах власних охоронців. Та й можливостей впливати на професійний клуб у вболівальників на порядок більше, аніж на МВС.

Отже сподіваюся, що процес серйозного обговорення проблеми можна вважати розпочатим. Що ж має бути на виході дискусії?

1. Спільний законопроект «Про заходи безпеки під час проведення змагань серед професіональних футбольних клубів». Коли я кажу спільний, то маю на увазі те, що варто було би провести серію заходів типу круглих столів та широкоформатних зустрічей з залученням як мінімум трьох зацікавлених сторін: професійних клубів, органів правопорядку та фанатського руху. Але не слід забувати і про найбільш масову частину вболівальників (неорганізованих у фанатський рух) - їхні інтереси мають бути обов’язково застережені. Від себе можу додати, що остаточну редакцію законопроекту я подам лише після таких спільних консультацій. Пропоную загальними зусиллями підготувати цей законопроект, тож всі пропозиції Ви вже можете надсилати до моєї команди (а це як мої помічники, так і працівники Центру досліджень політичних цінностей «Аксіа»), яка працює над цим законопроектом. Електронна адреса: m-17@ukr.net або politiedvalues@gmail.com

2. Неофіційний кодекс поведінки вболівальників. Як я вже зазначив, вважаю, що порядок в будь-який сфері повинен досягатися не репресивним заходами, а зростанням рівня самоусвідомлення. Тобто йде мова про взяття на себе ДОБРОВІЛЬНИХ зобов’язань. Поясню ще доступніше: не шкодити стільці на стадіоні не тому, що за це можуть покарати(тобто боязнь репресії), а тому, що це некультурно, тому що наступного разу тобі не буде на чому сидіти. Подумати наприклад в такий спосіб, що наступного разу Ви прийдете на стадіон кожен зі своїм батьком, і Вашому батькові замість пластикового стільця дістанеться розкурочене місце. Розкурочене, до речі, Вашим приятелем-вандалом. Упс. Ніколи не думали про це? Чи Ви думаєте, Ваш батько не має права прийти на стадіон і дивитися матч? Що, футбол лише для організованих фанів? Чи який-небудь дядя з грішми(підставте потрібне: Суркіс. Коломойський, Ахметов,Ярославський, Димінський і т.п.) має Вам наступного разу стільчик полагодити? А може ще й горщик Вам під люлю підставити? Отже проблема у власній відповідальності. Якщо ми всі ходимо платно на стадіон, то ми маємо право вимагати від власників стадіону (тих же дядь з грішми) належного сервісу за наші гроші (починаючи від славнозвісних туалетів, і закінчуючи місцями для парковок автомобілів), але ж і від себе ми повинні навчитися вимагати належного ставлення до інших людей. Принаймні такого, якого ми б хотіли до себе самого.

Тож хотілося б, щоб в процесі дискусії фанатський рух для почав для себе вимальовувати, щось на кшталт «Кодексу честі», і цей кодекс був би не «правилами бійки з представниками альтернативного фан-клубу» із зловорожого міста, а дружби заради футболу.

Ну і на завершення, якщо когось мій, надміру провокативний, спосіб ініціювання дискусії сильно образив, ну, що ж – вибачайте, не знав, як по-іншому до Вас достукатися. Але сподіваюсь, що нині ми зможемо спільно обговорити навколофубольні проблеми і спільно пошукаємо шляхи виходу з незадовільної ситуації. Вірю, що переважна більшість фанатського руху щиро вболіває за футбол.

Так що - побачимось на стадіоні! :)»


"ОБКОМ"

Версия для печати  Версия для печати

11 Ноября 2008 10:45


 

 

Генпрокурор Луценко каже, що 31 травня врятував ціле місто. На яку нагороду він, на Вашу думку, за цей вчинок заслуговує?

Запрошення на чергове засідання РНБО України (6)

Обрання членом РНБО врятованого їм міста (16)

Дострокового присудження звання Генпрокурор-лейтенанта (22)

Повного зібрання підручників юридичного вишу (81)

Червоного диплома юриста з золотими літерами (9)

Медалі «Рятівник Третього Тисячоліття» (159)

Урочистого рукостискання від Зеленського (64)

Введите, пожалуйста, цифры с рисунка: