26 марта


14:53

У Києві скасували анонсовану півторадобову комендантську годину. Перехід на “літній час” ще не скасовано

12:38

Україна переводить стрілки на годину вперед, у Києві - комендантська година на півтори доби

21 марта


12:42

21.03.2022 у Києві та області на півтори доби вводять "посилену" комендантську годину

15 марта


15:06

У Києві та області знову запроваджують комендантську годину на півтори доби

11 марта


17:53

Міноборони РБ: інформація про ракетний удар по білоруському селу - фейк. Проте вторгнення в Україну готується

16:31

Російські літаки зайшли з території України і нанесли вогневе ураження по населених пунктах у Білорусі

15:58

Міністр оборони України звертається до народу Білорусі

22 мая


12:44

Операція «Гірдон»: Гіркін усім задоволений, а Гордона вважає дурнем, мерзотником, майже го…доном

14 мая


15:42

Окупанти «ізолювали» у Донецьку обвинуваченого у справі МН17

17 сентября


12:33

Гончарук прокоментував свій коментар щодо ПриватБанку

10:18

Прем’єр Гончарук не виключає «компроміс» із Коломойським щодо ПриватБанку

09:12

«Слуги народу» пропонують змінити закон «Про столицю» і провести вибори мера Києва у грудні

08:58

Будинок колишньої глави Нацбанку Гонтаревої спалили

08:40

Дoба ООС: один наш військовий загинув, двох поранено

16 сентября


17:28

Після програного Зеленським парі чиновників міської ради Дніпра оголошено в розшук

17:07

Скасовано постанову Матіоса про «засекречення» декларацій військових прокурорів

12:55

І цього тижня Зеленський не зможе відібрати у Авакова Нацгвардію

12:23

Бюджет-2020 презентують нардепам у п’ятницю

12:11

Посольство США сподівається, що нова ЦВК буде не гірше той, що розігнав Зеленський

11:59

Богдан - о фракції «Слуга народу»: там є «божевільні, психічно хворі»

08:41

Доба ООС: поранено одного військовослужбовця

15 сентября


17:27

Рада отримала проект держбюджету-2020

09:03

Доба ООС: обстріли не припиняються

14 сентября


14:59

Зеленський наклав вето на Виборчий кодекс з відкритими списками

08:50

Доба ООС: поранено вісьмох наших військових

13 сентября


18:44

У Кремлі наполягають: спочатку фіксація «формули Штайнмайера» - потім «нормандська» зустріч

17:26

Для Коломойського відкрилося «хороше вікно»: крізь нього він бачить вихід із ситуації з ПриватБанком

16:52

Меру Дніпра не пробачили вигране у Зеленського парі: у міськраді обшук

13:58

Порошенко прийшов на допит до ДБР – ДБР прийшло з обшуком до банка Порошенка

13:34

Стало відомо, під приводом чого намагаються вилучити у ПриватБанку документи, «пов'язані з юридичним захистом банку»

ЯК ЦЕ БУЛО

Чорні справи в Білій Церкві

Звідки виросли ноги «законопроекта Лавриновича».


Для того, щоб пересічний українець зміг зрозуміти, навколо чого сьогодні точаться баталії в Верховній Раді, нагадаємо про, мабуть, найбільш скандальний епізод першого тура президентських виборів.

Зрив голосування на 23 дільницях Білоцерківського району Київщини став найбільшою системною фальсифікацією виборів у першому турі. Її організатором виступив місцевий штаб кандидата Януковича, і доказів цьому - більш ніж досить.

В день виборів, 17-го січня регіонали не випустили на виборчі дільниці своїх членів комісій, а заразом і всю армію представників технічних кандидатів. Таким чином, через відсутність кворуму в комісіях близько 20-ти тисяч мешканців Білоцерківщини були майже позбавлені можливості віддати голоси за своїх кандидатів.

Перед виборами достатньо писалося про ймовірні наслідки створення штабом Януковича системи впливу на комісії через технічних кандидатів. В Білоцерківському районі ця система в день виборів спрацювала на «ура».

Голосування було зірване в селах та селищах: Блощинці, Тарасівка, Вільна Тарасівка, Дрозди, Іванівка, Мала Вільшанка, Михайлівка, Сорокотяги, Олійникова Слобода, Чепеліївка, Сухолісся, Потіївка, Матюші та в інших.

Оскільки Київщина та, зокрема, Білоцерківський район дає відчутну підтримку Тимошенко, є підстави вважати, що регіонали тут практикували технологію зриву виборів у другому турі на «чужій території».

До останнього тижня виборчої кампанії у 91-му окрузі (м. Біла Церква та Білоцерківський район) не відбувалося нічого особливого.

Негаразди почалися 8-го січня. Окружна Виборча Комісія раптом вирішила переїхати з будівлі, що належить міській адміністрації до іншого приміщення. Новим прихистком для ОВК став палац культури підприємства «Білоцерківмаз». Це підприємство (як і сумнозвісний Херсонський машинобудівний завод) контролює Олександр Олійник – голова білоцерківської міської організації Партії Регіонів. Її офіс також розташований в цьому «палаці». Тепер окружна виборча комісія працює буквально через стінку від штабістів Януковича.

Голова окружної комісії Валентина Підгайна та секретар комісії Світлана Стамбуляк не вбачають в цьому сусідстві проблеми: «А що тут такого? Багато комісій по Україні працюють поруч зі штабами кандидатів. Нам іншого приміщення міська влада не надала. А переїхати ми змушені були через невідповідність старого приміщення нормам протипожежної безпеки».

Але незабаром окружна комісія ухвалила інше несподіване рішення. За два дні до дня голосування ОВК №91 своєю Постановою оформила масові заміни членів дільничних комісій від кандидатів Януковича, Противсіха, Ратушняка, Бродського та Супрун. Загалом, було замінено понад дві сотні представників цих кандидатів на дільницях.

Інші штаби (Тігіпка, Костенка, Тягнибока) також подавали заміни, але, по-перше, не в такій кількості (не більше 12-ти). По-друге – старих членів комісій замінювали новими реальними людьми.

А от у випадку з представниками Януковича та технічних кандидатів – майже нікого з нових поданих членів знайти було не можливо. Телефони, написані в поданнях, або не відповідали, або були вказані неправильно.

Дільнична комісія №112 (село Тарасівка) та її голова Катерина Кухаренко безпосередньо зіткнулися з такою технологією зриву виборів:

– У п’ятницю пізно ввечері нам зателефонували з окружної комісії з Білої Церкви і сказали, що у нас будуть заміни в складі дільничної комісії. Я записала телефони та прізвища цих нових людей. Зранку в суботу, 16-го ми почали їх обдзвонювати, щоб вони прийшли на збори і починали працювати в комісії. І кому не подзвонимо, чуємо: «Цей номер не існує. Цей номер не існує.» Шукали їх цілий день – не знайшли. Наші люди з Тарасівки – старі члени комісій, яких вивели, поприходили, говорять: давайте ми будемо працювати замість нових, що не з’являються. А нам з ОВК сказали: навіть не думайте старих членів допускати до засідання – вся ваша робота тоді буде незаконною, будете відповідати!

- А від яких кандидатів ці члени комісії, що не з’явилися на дільницю?

– Першим відкликали одного хлопця від Мороза. А потім поміняли всіх разом членів комісії від Ратушняка, Противсіха, Януковича, Бродського та цієї… Супрун… У нас в комісії 25 людей. Цих нових, що не з’явилися, було 11. Нас лишилося 14, а для кворуму потрібно 16. І починати роботу без кворуму ми не мали права.

- Що пояснили старим членам комісій, чому їх міняють на нових, невідомих?

- А нічого не пояснили. Їх всіх, ну всіх і від Януковича, і від Противсіха, і від Ратушняка й інших викликали в суботу на ранок в Білу Церкву в той палац культури, в штаб «регіонів», там зібрали посвідчення членів дільничних комісій, роздали їм по 400 гривень, сказали: «Все! Ви більше не працюєте!».

Колега Катерини Кухаренко – Микола Дубовик – голова дільничної комісії №73 із села Сухоліси, каже, що вже за день до виборів зрозумів задум фальсифікаторів:

«Мені одразу стало зрозуміло, що справа йде до зриву виборів. Адже цих нових людей, якими замінили старих від Януковича і компанії – ніхто не знав. Це ж село, всі одне одного знають. А цих ніхто не знав і знайти не могли. Я сам дзвонив по телефонах цих нових людей, що нам дала ОВК – додзвонився тільки до однієї людини від Супрун – Федоренко Ірини Миколаївни. Взяла трубку якась жіночка, каже що вона Ірина Миколаївна, але не Федоренко, а Некрашевич. Кажу: «Може до шлюбу ви були Федоренко? Вам треба прийти в комісію працювати». Вона відповідає: «Ніколи не була Федоренко, і навіть родичів з таким прізвищем немає. А про комісію вперше чую!». Решта телефонів були взагалі неправильні.

Тому, я ще в суботу написав в окружній комісії заяву та акт з приводу того, що у нас немає кворуму для початку роботи в день виборів. Але ніхто на це не звернув уваги. Так і сталося – зранку в день виборів ми не змогли розпочати голосування через відсутність кворуму в комісії»...

Я ПРИЙШОВ – ТЕБЕ НЕМА

Отже, зранку 17-го січня дільниці №№: 73, 76, 80, 82, 84, 85, 93, 94, 95, 97, 99, 100, 102, 103, 104, 106, 110, 111, 112, 113, 114, 126, 128 зустріли виборців зачиненими дверима. Розгублені члени дільничних комісій разом з правоохоронцями намагалися знайти зниклих або неіснуючих колег. Голови та секретарі «дільниць» радилися з «округом».

Тільки в 12.00 Центрвиборчком дав телефоном вказівку розпочинати засідання ДВК та голосування на дільницях без необхідного кворуму. «Прогульники» були виведені зі складу комісій, необхідний кворум автоматично знизився і процес волевиявлення громадян було запущено тільки близько другої години дня.

Після цього, як каже Катерина Кухаренко, багато людей розійшлося по домівках і вже на дільницю не приходили: «Ви ж знаєте, як в селі: люди рано встають. Прийшли на дільницю на восьму ранку – не можна голосувати. Потім ще раз, другий, третій, бачать – ми ще не працюємо. А потім плюнули та й пішли! Сказали: ну вас із цим барадком і такими виборами!» – емоційно додає пані Кухаренко.

Ті, хто втілив в життя цю технологію зриву голосування, – домоглися свого. Достатньо порівняти явку на блокованих дільницях із тими, на яких вибори пройшли без ексцесів:

Дільниці, на яких голосування розпочалося і закінчилося вчасно:

№ дільниці Населений пункт Кількість виборців Взяли участь в голосуванні Явка (%)
74 с.Чупира 586 396 67,5
77 с.Щербаки 277 220 79,4
91 с.Макіївка 506 411 81
115 с.Трушки 2002 1498 74,8
127 с.Храпачі 370 299 80,8

Дільниці, на яких голосування почалося із запізненням через неявку частини складу ДВК:

№ дільниці Населений пункт Кількість виборців Взяли участь в голосуванні Явка (%)
76 с.Шкарівка 2018 1183 58,6
80 с.Блощинці 541 330 60,9
93 с.Мала Вільшанка 977 545 55,7
106 с.Потіївка 623 381 61,1
126 с.Фурси 1322 739 55,9

Порівняно високу явку у верхній таблиці можна пояснити тим, що в селі вона традиційно вище, ніж у місті. І чим більшим є населений пункт – тим нижчою зазвичай є явка.

В нижній таблиці можна порівняти, на скільки відсотків вона впала через проблеми в роботі дільничних комісій.

Також можна зробити приблизний підрахунок, скільки голосів втратила Тимошенко в 91-му окрузі через зрив виборів. Явку було зменшено в середньому на 20%, кількість виборців на блокованих дільницях – 20 тис., отже, не проголосували через зрив близько 4 тисяч. 60% з них могли проголосувати за Тимошенко. Відповідно, тимошенківці не дорахувалися біля 2 400 бюлетенів на підтримку свого кандидата. І це тільки на шостій частині дільниць одного району.

Але і на цьому негаразди на виборах в окрузі №91 не скінчилися.

Додатковим інструментом зниження явки в районі стала сфальсифікована Постанова ЦВК. Сфабрикований документ невідомі молоді люди щедро розповсюджували по селах Білоцерківщини.

В «Постанові» йдеться про те, що через брак коштів і незатверджений Державний бюджет вибори 17-го січня проведені не будуть і переносяться на інший день.

Причину масового страйку членів комісій від технічних кандидатів могло б пояснити керівництво окружної комісії, адже її голова – Валентина Підгайна висунута саме від Бродського, а секретар комісії – Світлана Стамбуляк – від Ратушняка. Проте, голова ОВК №91 нічого предметного не повідомила:

– Ну а що ви від мене хочете почути? – говорить Підгайна – Штаби мали повне право подавати заміни своїх членів на дільницях. Тому і ми змушені були офіційно поміняти цих людей.

- Але ж більшість з новачків виявилися «мертвими душами», і їхня відсутність просто зірвала роботу комісій.

– Те, що телефони виявилися неправильними, а люди безвідповідальними – так ми ж не можемо всіх перевіряти. У нас понад 3 тисячі членів дільничних комісій, і щоб всіх перевірити – для цього треба створювати спеціальний підрозділ. У нас на це немає ні людей, ні коштів. Більше я нічого не можу додати.

До речі, наглядає за кампанією Януковича в Білоцерківському районі нардеп Валерій Бондик. Він – довірена особа кандидата в Президенти і очолює білоцерківську районну організацію Партії Регіонів. Багато хто пам’ятає Бондика в 2004-му році, коли у складі ЦВК під проводом Ківалова він голосував за затвердження Януковича Президентом на підставі сфальсифікованих результатів другого туру.

А куратором Київської області вже в нинішньому складі ЦВК є Тетяна Лукаш – сестра Олени Лукаш – соратниці Валерія Бондика у Центрвиборчкомі часів Ківалова.

На жаль, Тетяна Лукаш, попри настійливі прохання, не знайшла змоги повідомити про своє ставлення до білоцерківських подій.

БРАТНЯ ДОПОМОГА

Те, що члени комісій від технічних кандидатів по всій Україні набиралися, контролювалися та керувалися штабом Януковича – давно вже не новина для тих, хто слідкує за виборами. А зібрати докази цього факту в Білоцерківському районі виявилося взагалі не складно. Вже згаданий Олександр Олійник – голова міської організації Партії Регіонів, який надав дах над головою окружній комісії, погодився відповісти на кілька питань:

- Чому ваші члени дільничних комісій в 23 населених пунктах не з’явилися в день голосування на виборчі дільниці?

– Ми не знаємо. Ми вважаємо, що це провокація. Ви ж знаєте, хто очолює сільські та селищні ради в області. На наших членів комісій чинився тиск, щоб вони не виходили на роботу.

– А навіщо ви самі замінили старих членів комісій на нових?

– Я цим питанням не займався.

- Довірена особа кандидата Ратушняка в цьому виборчому окрузі – теж має прізвище Олійник, але звати його – Костянтин. Ви часом не знаєте цю людину?

– Знаю! Це ж мій брат! (Посміхається).

– Ви з ним працюєте на різних кандидатів?

– А що, це заборонено законом?

У братів Олійників справді є ресурс для того, щоб заповнити всі квоти технічних кандидатів своїми людьми в 91-му окрузі. Олександр Олійник є власником та керівником вже згаданого підприємства «Білоцерківмаз». Його працівників можна побачити не тільки серед багатьох членів дільничних комісій від технічних кандидатів, а й на більш відповідальних посадах. Наприклад, довіреною особою кандидата Бродського в цьому окрузі є Андрій Король – заступник директора ТОВ «Білоцерківмаз».

Костянтин Олійник, крім «роботи на кандидата Ратушняка», очолює ТОВ «Дім вікон». Для прикладу: виборча дільниця №73 також була серед паралізованих неявкою. Беремо свіжий список членів цієї дільничної комісії. В ньому, зокрема, такі прізвища:

П.І.Б. члена комісії Кандидат, від якого поданий Місце роботи, посада
Івасенко Ольга Максимівна Ратушняк С.М. ТОВ «Дім вікон», охоронець
Коваленко Сергій Леонідович Противсіх В.В. ТОВ «Дім вікон», слюсар-збиральник
Олійник Людмила Володимирівна Супрун Л.П. ТОВ «Дім вікон», бухгалтер

Юрій Бут, який очолює київську обласну організацію Комітету Виборців України, стверджує, що таких «збігів» по дільницях 91-го округу – десятки.

Наче на підтвердження його слів, вже виходячи з приміщення окружної комісії, автор статті несподівано наштовхнувся в коридорі палацу культури на довжелезну чергу. Тиснява на першому поверсі поступово перетворювалася на ланцюжок із людей, який йшов сходами на другий поверх.

Там містилася частина офісу Партії Регіонів. Питаю у жінки, яка стояла з краю:

- Скажіть, а куди черга?

- Ну як же? Гроші дають тим, хто в комісіях працював.

- А хто крайній? Ви також працювали?

- А як же! Ставайте, за мною будете.

- А ви від Януковича працювали?

- Та ні. Від Бродського.

- А на якій дільниці?

- На 58-й.

- А звати вас як?

- Марія Василівна. А ви чого розпитуєте? (Дивиться підозріло).

Піднімаюся трохи вище, щоб сфотографувати скупчення тих, хто добросовісно відпрацював на дільницях за справжнього і за технічних кандидатів. Співробітники штабу Януковича, які йшли на гору в офіс, люб’язно пообіцяли спустити автора сходами, якщо він не припинить фотозйомку.

Зробивши знімок, йду на вулицю, щоб запитати представника КВУ про кінцеву мету спецоперації регіоналів по зриву кворуму в ДВК.

– Навіщо їм це було потрібно? – перепитує Юрій Бут. – Тут два пояснення: або Олійник хотів вислужитися перед центром і показати, як він може зривати вибори в регіоні, який підтримує Тимошенко. Або на Білоцерківщині лише тренувалися і, вдало «обкатавши» технологію, будуть застосовувати її в інших місцях під час другого туру. Хоча, у другому турі таким чином зривати вибори буде важко, адже комісії будуть сформовані 50 на 50, і ніяких технічних кандидатів вже не буде. В будь-якому разі те, що сталося, тут є фактом великих системних фальсифікацій.

Свій прогноз у Миколи Дубовика:

– Знаєте, я взагалі-то від Костенка, і мені байдуже, як вони між собою там воюють. Але ж як голова дільничної комісії я бачу, що штаб Тимошенко протидіяв цій провокації дуже слабо. Можна сказати, взагалі нічого не робив. За два дні до виборів, коли вже було відомо про заміни членів комісій, приїхав юрист з центрального штабу БЮТу, ми йому кажемо: станеться те і те. А він нам: не переймайтеся, все буде нормально, – і поїхав. Чи, наприклад, з кого комісії зараз формують? От в сусідньому селі – 111-та дільниця: секретар комісії від Януковича протягує свого батька по квоті Тимошенко. Ну і на кого ця людина буде працювати?.. І так – скрізь. Зрадників там в БЮТі багато.

Зараз можна лише припускати, наскільки масово та широко будуть застосуватися подібні сценарії зриву виборів під час другого туру. Точної відповіді, очевидно, немає наразі навіть у сірих кардиналів обох штабів. Багато буде залежати від рейтингів кандидатів напередодні голосування та від мобілізації виборців в їхніх базових регіонах.

Але видається дуже ймовірним, що в другому турі в Центральній Україні (Черкаська, Кіровоградська, Київська, Полтавська, можливо – Дніпропетровська області), де у тимошенківців немає надлишку людей, а у регіоналів є якісь зачіпки, біло-блакитні можуть спробувати повторити «білоцерківську» схему. Це неможливо зробити на Заході України, де у регіоналів немає достатніх ресурсів. І немає сенсу робити на Сході – де Януковича і так підтримує більшість виборців і потрібно, щоб дільниці працювали. А за центральні області країни, вочевидь, розгориться справжня війна.

Тактично, повторення сценарію може виглядати так: на певній групі дільниць в переддень виборів члени комісій від Януковича масово заявляють про погрози їхньому життю і відмовляються працювати. Для достовірності тим, хто відмовиться, можуть «організувати» на підтримку ще й частину поміркованих членів комісій від Тимошенко, щоб це бойкотування не виглядало суто політично, а мало кримінальний присмак.

Як наслідок – дільниці вчасно не відкриваються, а якщо і відкриваються пізніше, то:

- явка на них буде суттєво меншою;

- результати виборів на них регіонали можуть одразу оскаржувати в суді. Через те, що рішення комісії приймалося не легітимним складом і члени комісій від регіоналів з поважних причин не брали участі в роботі ДВК в день голосування.

Таке припущення виглядало б фантастикою, якби прогнозований розрив між двома кандидатами не становив лічені відсотки. Тому, очевидно, війна буде йти за кожний голос. І занадто далеко зайшли штаби кандидатів, щоб встояти перед спокусою використання відвертих і масових фальсифікацій.

І тут виникають найголовніші питання: чому штаб Тимошенко майже ніяк не реагує на те, що сталося в Білоцерківському районі? Чому після втрат голосів та системних порушень, в 91-й округ не приїхав жоден народний депутат від БЮТу? Чому, виступаючи на наступний день після виборів, Олександр Турчинов жодним словом не сказав про масштаби порушень на Білоцерківщині?

Подані майже через тиждень судові позови та дивне мовчання основних спікерів блоку виглядають незвично для бютівців, які останні місяці регулярно звинувачували опонентів в підготовці фальсифікацій. А тут при доведеному факті – тиша.

Прокоментувати таку дивну поведінку бютівців не можуть навіть самі штабісти Тимошенко.

Про причини можна лише робити висновки з окремих фактів, самі ж відповіді навряд чи вдасться взнати до виборів.

Але, певне пояснення може дати несподівано внесений до парламенту після першого туру законопроект №6004 регіонала Олександра Лавриновича. Ним передбачається внести зміни до Закону «Про вибори Президента України» в частині організації роботи виборчих комісій і скасувати поняття кворуму для роботи виборчих комісій взагалі.

Тобто, якщо такі сенсаційні зміни будуть ухвалені, то для початку голосування на дільниці достатньо буде лише секретаря комісії.

Тоді питання: навіщо регіонали прибирають поняття кворуму, якщо вони його з таким успіхом використали в Білоцерківському районі?

Експерти з виборів та спостерігачі стверджують: через те, що у них з’явилися здібні учні в штабі конкурентів. Можливо, тому бютівці і не звертали особливої уваги на свої втрати на Білоцерківщині в 1-му турі. Оскільки не хотіли привертати увагу до технології, яку самі б хотіли застосувати в 2-му турі.

Тому, чим більше уваги громадськість звертатиме на факти системних порушень та фальсифікацій, тим меншим буде бажання у штабістів тримати їх про запас, як секретну зброю.


Дмитро ГНАП

Версия для печати  Версия для печати

03 Февраля 2010 15:35


 

 

Генпрокурор Луценко каже, що 31 травня врятував ціле місто. На яку нагороду він, на Вашу думку, за цей вчинок заслуговує?

Запрошення на чергове засідання РНБО України (6)

Обрання членом РНБО врятованого їм міста (16)

Дострокового присудження звання Генпрокурор-лейтенанта (22)

Повного зібрання підручників юридичного вишу (81)

Червоного диплома юриста з золотими літерами (9)

Медалі «Рятівник Третього Тисячоліття» (159)

Урочистого рукостискання від Зеленського (64)

Введите, пожалуйста, цифры с рисунка: